Çörek otu, %21 protein, %38 karbonhidratlar ve %35 bitkisel yağlardan oluşur. Nigellon, thymoquinon, linoleik asit, oleik asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, A vitamin, B vitamini ve C vitamini içerir. İşte çörekotunun faydaları…
ÇÖREK OTU HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR?
Diş ağrısında ve Diş eti iltihaplarında kullanılmaktadır.
ÇÖREK OTUNUN FAYDALARI
ÇÖREK OTUNU NE KADAR VE NASIL TÜKETMELİSİNİZ?
Çörekotu Tohumu: 2 gram veya bir silme tatlı kaşığı veya dolu dolu bir çay kaşığı kullanılabilir.
Çörekotu Yağı: Günde üç defa, 5 damla veya 1 çay kaşığı bir miktar su ile kullanılabilir.
Tane olarak çörekotunun yüzeyi mumla kaplı olduğundan sindirilemez. Hazır satılan öğütülmüş çörekotu kesinlikle yenmemelidir. Çok zararlıdır ve sadece haricen kullanılabilir. Sabah ve akşam aç karnına yemeklerden yarım saat önce günlük toplam 2 gramı geçmeyecek şekilde tüketilmelidir. Yeni öğütülmüş veya ağızda çiğneyerek yenilmelidir.
Çörekotu Kürü: Çörekotunu ilk kullanmaya başlayanlar 6 ay boyunca düzenli olarak yemelidir. Daha sonraki yıllarda 6 ay kullanıp 6 ay ara verme şeklinde devam edilebilir.
ÇÖREK OTUNUN EN GÜZEL KULLANIMI
Çörekotunun en iyi kullanım şekli, tohumlarını çiğneyerek tüketmektir. Ancak çörekotunu uzun süreli kullanabilmek, boğazda ve midede yanma, tadını sevmeme gibi tüketim sırasındaki yan etkilerinden korunmak için çörekotunun da bir tüketim yöntemi vardır.
1 silme tatlı kaşığı çörekotu tohumu ağıza alınır, 1 – 2 dakika tohumlar ağızda gezdirilerek bekletilir. Bu sırada tükürük salgısı tohumları yumuşatır. Bunu tohumların ağzınızda çıkardığı sesin yumuşamasından da anlayabilirsiniz. Bunu yaptığınız takdirde çörekotunun ağzınızda ezilmesi kolaylaşacaktır.
Tohumların daha da yumuşak bir hale gelmesini istiyorsanız, bir çay tabağına koyacağınız bir miktar suyun içerisinde çörekotu tohumlarını 3 – 5 saat bekletin. Çörekotu tohumları suyu emecek ve yumuşayacak. Bu sayede sanki haşlanmış buğday yer gibi dişlerinizin arasında tabiri caizse “cırt cırt” ezilecektir. Yumuşayan çörekotu tohumlarını çiğnemeye başlayabilirsiniz.
Bütün tohumlar iyice ezilinceye kadar çiğneyin ve en önemlisi çiğneme sırasında hiç yutmayın ve yutkunmayın. Çünkü çörekotu çiğnendikçe acımsı tadını yerini daha tatlı bir tada bırakacak. Yuttuğunuz da boğazınızda acı bir tat bırakmayacak ve midenizde yanma hissi oluşturmayacaktır. Eğer bir yandan çiğneyip bir yandan da biraz biraz yutmaya başlarsanız çörekotunun tadı henüz acı olacağından boğazınızda ve midenizde yanma hissi oluşturacaktır.
Ve son olarak iyice çiğnediğiniz çörekotunu yarım bardak su ile hızlıca yutun.
Eğer bu şekilde kullanamıyorsanız, günlük tüketilmesi gerek çörekotunu yanınızda taşıyın ve çörekotu tüketimini tüm güne yayın. Sanki çekirdek yer gibi 10’ar 10’ar, 20’şer 20’şer gün boyunca tüketin. Bu şekilde yaptığınızda çörekotunun acılığını daha az hissedersiniz. Veya kuru üzüm ile birlikte de tüketebilirsiniz. Böylece daha güzel bir tat elde etmiş olursunuz.
HASTALIKLARA KARŞI ÇÖREK OTUNUN KULLANIM ŞEKLİ